Egészséges életmód

A szív-és érrendszeri megbetegedések megelőzési lehetőségei

A szív- és érrendszeri megbetegedések – mint szívinfarktus, agyi keringési zavar, alsó végtagi verőérbetegség – súlyos következményekkel járhatnak. Mivel a népesség nagy részét érinthetik ezek a betegségek, a megelőzésnek kiemelt jelentősége van. Nagy a szívinfarktus bekövetkeztének kockázata azoknál a személyeknél, akik cukorbetegségben szenvednek, van kimutatható érelmeszesedésük, illetve több egyéb kockázati tényező (túlsúly, dohányzás, magasvérnyomás, vesebetegség, stb.) halmozottan fordul elő.
 
Legfontosabb teendők:
 
-dohányzás mellőzése: A cigarettázás bizonyítottan az egyik legveszélyesebb tényező a szívbetegségek kialakulásában. A dohányzás során a szervezetbe kerülő anyagok, többek között a nikotin “összehúzzák” a vérereket, emelik a vérnyomást és keményebb munkára késztetik a szívet, így a pulzus is felgyorsul. A vérbe mindezek által kevesebb oxigén jut, így a szívnek még jobban kell dolgoznia azért, hogy a nélkülözhetetlen oxigént eljuttassa a sejtekhez.
 
-rendszeres fizikai aktivitás: legalább 30 perc naponta. A rendszeres fizikai aktivitással a stressz mértéke is csökken, mely önmagában jelentős szerepet játszik a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében. A rendszeres sportolás során a zsíranyagcsere is kiegyensúlyozottabbá válik. A sport lelki hatásait sem szabad figyelmen kívül hagyni: a mozgás hatására endorfinok szabadulnak fel a szervezetben, ezáltal csökken a stressz, az idegesség, a depresszió. Hosszú távon a rendszeres fizikai aktivitás növeli az önbecsülést és az önbizalmat, általa pozitivabbá válik az énképünk is.
 
-zöldségben gazdag, teljes kiőrlésű pékárut tartalmazó étrend, mérsékelt zsírfogyasztással. Rendkívüli fontosságú a  zöldségfogyasztás mindennapjainkba történő beillesztése, a fogyasztott zsír és cukormennyiség akár radikális csökkentése.
 
elhízás kerülése, túlsúly esetén diéta betartása. A túlsúly komoly rizikótényezőnek számít a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásánál.
Az egészséges, kiegyensúlyozott, zöldségekben és gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonákban gazdag, zsírban, cukorban és sóban szegény étrend csökkenti a vérnyomást, illetve a koleszterinszintet is, ezáltal támogatva a szív munkáját. A rostok, az egészséges fehér húsok és a halak, melyek gazdagok omega-zsírsavakban, gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkeznek, valamint hozzájárulnak az egészséges, normális testsúly eléréséhez és megtartásához. 
 
-vérnyomás szinten tartása – 140/90 Hgmm alatt. A szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktorai közül talán a magas vérnyomás a leinkább látványos, míg a többi azonban sokáig láthatatlan módon roncsolja az egészségünket. A magas vércukorszint és a magas koleszterinszint egyaránt erősen károsító hatású és tünetszegény, így gyakran csak egy vizsgálat alkalmával veszik észre, hogy gond van. A szokásos szűrővizsgálatokat 3-5 évente ajánlott elvégezni, de ennél sűrűbben is érdemes, ha például a családban volt már kardiológiai betegség vagy egyéb rizikófaktorok megléte esetén
 
-az összkoleszterin szinten tartása – 5 mmol/l alatt:
A koleszterin csendben lerakódik az érfalakon, az erek veszítenek rugalmasságukból, az érelmeszesedés kockázata növekszik, és rosszabb esetben egyenes út vezet a stroke-hoz és a szívrohamhoz. Hogy miről van szó? A szervezetünkben megtalálható szerves vegyület, a koleszterin, ugyan nélkülözhetetlen számunkra, ám ha jelenléte az egészséges mértéket meghaladja, komoly kockázatokkal kell számolnunk. Így a vérzsír szinten tartása szempontjából sem lehet elégszer hangsúlyozni a prevenció fontosságát. Kétféle koleszterin létezik. A HDL, az ún. “jó koleszterin”, és a “rossz”, az LDL-koleszterin. Ez utóbbi elősegíti, hogy a koleszterin a szövetekből a vérkeringésbe kerüljön, a HDL pedig ezzel szemben eltávolítja a felesleget, ami a májba kerülve lebomlik. Ezért a HDL-koleszterinből jó, ha minél több van, mivel rizikócsökkentő hatású, míg az LDL-koleszterint egy bizonyos határ alá igyekszünk szorítani. Koleszterinszintünk 70-80 százalékát a szervezet állítja elő, a maradék 20-30 százalékot pedig táplálékainkkal visszük be.
 
Az érbetegségek megelőzése szempontjából van néhány tényező, melyekkel szemben szinte tehetetlenek vagyunk. Az erek öregedése visszafordíthatatlan, és a bennünket körülvevő környezeti ártalmak is nehezen iktathatók ki életünkből. Az étkezésünkért és az egészséges életvitelért azonban teljes mértékben mi magunk vagyunk a felelősek, így a koleszterin-bevitel csökkentésével, a rendszeres testmozgással és a káros szenvedélyek mellőzésével ereink egészségéért is tehetünk.
 
 

Gondoskodj szív-és érrendszered védelméről, fogyassz rendszeresen Resveratrol Plust  >>>>>

 
 

Forrás: Calivita

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!