Korunk népbetegségeinek hátterében legtöbbször valamilyen gyulladás áll. Gondolj az érelmeszesedésre, az asztmára, az 1-es típusú cukorbetegségre, a krónikus obstruktív tüdőbetegségre (COPD), a sokízületi gyulladásra, az Alzheimer-kórra vagy a bélbetegségekre!
Pedig maga a gyulladás nem betegség, hanem egyike a szervezet bámulatos védekező mechanizmusainak. Fertőzés vagy trauma hatására hihetetlenül komplex folyamatokon keresztül a szervezet kontroll alatt tartja az érintett területet, eltakarít és regenerál.
A legtöbb autoimmun betegségben az immunrendszer gyulladásra való képességét nyomják el, ez pedig következményesen maga után vonja védekezésünk gyengülését is. Ezért sokan alternatív megoldásokkal próbálják kiegészíteni a gyógyszeres terápiát.
Az egyik ilyen lehetőség az antioxidánsokban gazdag acai. Egyik flavonoidja, a velutin kutatók vizsgálatai alapján képes csökkenteni a sejtekből felszabaduló, gyulladást serkentő anyagok mennyiségét, amelyek alappillérei a folyamatnak. A vizsgálatokhoz már elismert gyulladásgátló hatású flavonoidokat használtak, és az eredmények szerint az acai velutinja azoknál is hatékonyabbnak bizonyult!
Gyakorlati vizsgálatot is végeztek, amely az acai fogyasztásának hatását vizsgálta az ízületi fájdalmakra és az ezzel járó mozgástartomány-beszűkülésre. 12 hét után, napi 120 ml acaidzsúszt fogyasztva a vizsgálati alanyoknál csökkent a fájdalom és könnyebben tudtak mozogni, mert nőtt az alsó végtagi ízületek és az ágyéki ízületek mozgástartománya is, utóbbi már akár 2 héttel az acaifogyasztás megkezdése után. Bár nem szignifikánsan, de csökkent a gyulladást jelző egyik laboratóriumi érték (CRP) szintje is a vizsgálat végére.
A fenti vizsgálatok eredményeinek tükrében az acai alternatívát kínálhat a gyulladások kezelésére, a gyulladásgátló terápiák kiegészítésére újabb gyógyszermellékhatások nélkül!
Forrás: Calivita